مطالب - معرفی استان خراسان رضوی
۱۳۹۴/۰۴/۰۴ تعداد بازدید: ۵۲۷۹
print

معرفی استان خراسان رضوی

پیشینه تاریخی
بر اساس آثار یافته شده در اطراف کشف رود، استان خراسان رضوی دارای پیشینه ای حدود 800 هزار سال می باشد که از زمره کهن ترین مراکز  تمدن پیش از تاریخ  به حساب می آید.  مراکز جمعیتی کهن چون توس، نیشابور و سبزوار از قدمت تاریخی برخوردار است بگونه‌ای که تا قبل از اسلام و سپس قرون اخیر از مهمترین مراکز تاثیرگذار در تاریخ و فرهنگ ایران زمین بوده است. با توجه به موقعیت ویژه جغرافیایی بدون تردید از دیرباز و در کهن ترین دوران های حیات بشری بستر فعالیت های معیشتی و بازرگانی بوده است و پس از شکل گیری حکومت نیرومند و با اقتدار در فلات ایران، خراسان به منزله پل ارتباطی بین ایران و دنیای شرق قلمداد می گردید.
استان پهناور خراسان با ساختار گونه گون و کهن زمین شناسی ، اقلیم متنوع و جاذب ، موقعیت ویژه جغرافیایی، بی گمان از قدیمی ترین دوران حیات بشری، بستر فعالیت های بشری، بستر فعالیت های معیشتی، بازرگانی و نظامی عمده بوده است، به دلیل همین موقعیت خاص، کهن ترین، معروفترین و طولانی ترین راه ارتباطی بین شرق و غرب یعنی« جاده تاریخی ابریشم » از طریق خراسان شرق را به غرب مرتبط می سازد. قدیمی ترین آثار حیات انسانی در ایران ، شامل تعدادی ادوات و دست افزارهای سنگی . با قدمت تخمینی 800 هزار سال قبل ، متعلق به دوران پارینه سنگی قدیم ، از بستر رودخانه کشف رود مشهد بدست آمده است . در حالی که قدیمی ترین مکانهای استقرار انسان ، حداکثر با قدمت 100 هزار سال در نواحی دیگر ایران نظیر آذربایجان ، لرستان و … شناسایی شده اند .
وجه تسمیه خراسان
«خورآسان» نام قدیم خراسان است که از دو کلمه « خور» به معنای خورشید و « آسان» به معنای ظاهر شدن تشکیل شده است. این منطقه بدلیل قرار گرفتن در شرقی ترین قسمت ایران و طلوع زودتر خورشید در آن، این نام را به خود گرفته است. با استناد به این توصیف خورآسان را می توان سرزمین شرقی یا شرقی ترین ناحیه ایران زمین تلقی کرد. واژه خورآسان در عصرها به سبب کثرت استعمال تحول یافته و به خراسان امروزی بدل گشته است.
مذهب
مذهب مردم استان عمدتاً شیعه و در چند شهر مرزی چون تایباد، خواف، تربت جام، درگز شماری از هموطنان اهل سنت نیز زندگی می‌کنند.
موقعیت جغرافیایی و وسعت
خراسان رضوی در شمال شرقی ایران واقع شده و چهارمین استان وسیع کشور است و حدود 600/127 کیلومتر مربع مساحت دارد و از سمت شمال به کشور ترکمنستان و افغانستان و از شمال غرب به استان های خراسان شمالی، از جنوب به استان خراسان جنوبی و از غرب به استان های یزد و سمنان متصل است.
بلندترین نقطه آن قله بینالود ، 3211متر و کم ارتفاع ترین نقطه آن در شمال سرخس ، 300 متر از سطح دریا ارتفاع دارد .کوه های خراسان دنباله ارتفاعات البرز به سمت مشرق است که به صورت قوس های موازی از شاه کوه آغاز شده و در جهت شمال غربی به سوی جنوب شرقی تا ارتفاعات هندوکش افغانستان امتداد می یابد .در میان این رشته کوه های موازی، دره ها و دشت های وسیعی وجود دارد که گاه پهنای آن به حدود 200 کیلومتر می رسد . امتداد این رشته کوه ها در برخی نواحی با برخورد به دره یا جلگه گسسته می شود . تنوع جغرافیایی سرزمین خراسان با وجود آب و هوای کویری و گرم در بخش جنوبی و معتدل کوهستانی در شمال استان و به طور پراکنده در مرکز ، با ارتفاعات قابل توجهی نظیر بینالود ، هزار مسجد ، کپه داغ ، قهستان و… زمینه ای مناسب برای استقرار بشر از قدیمی ترین ایام و جذب اقوام وطوایف متعدد در دورانهای مختلف بوده است .، سرزمینی که نواحی مختلف آن عرصه رویش انواع نباتات مناطق سردسیری و گرمسیری از قبیل گندم ، برنج، بادام ، سیب ، انگور ، پسته ، خرما ،و… است .
آب و هوا
استان خراسان رضوی با چشم اندازهای متفاوت دارای تنوع اب و هوای می باشد و در مجموع از مناطق خشک و نیمه خشک کشور محسوب می گردد. این استان دارای اقلیم کوهستانی _کویری است. در منطقه شمال آن که کوهستانی است زمستان ها سرد و تابستان های معتدل با بارندگی متوسط می‌باشد و در نواحی جنوب زمستان های نسبتاً سرد و تابستان های گرم و خشک دارد.

 


تعداد بازدید: ۳,۴۳۱,۰۶۱ نفر بازدیدکنندگان امروز: ۴۲۷ نفر بازدیدکنندگان دیروز: ۱,۵۱۲ نفر

کلیه حقوق معنوی و محتوای این سایت متعلق به موسسه توسعه گردشگری می باشد © .
استفاده از مطالب با ذکر منبع و لینک به سایت بلامانع است.

طراحی پورتال ،اجرا و پشتیبانی : توسعه فناوری اطلاعات اینتک